Mežotnes pilskalna svētki 2013

2804

2013.gada 18.maijā Rundāles pagastā jau septīto reizi notiks Mežotnes pilskalna svētki, kurus rīko Zemgaļu kultūras biedrība „Upmale” sadarbībā ar Rundāles novada domi.

Svētki sasaista zemgaļu senatni ar mūsdienīgām sadzīves vēstures rekonstrukcijām, kurās ir iespēja iesaistīties arī svētku apmeklētājiem. Svētku tēmu caurvij vēstures un mūsdienu simboli – baltais likteņzirgs, zemgaļu šķēpi un ugunszīmes. Svētkus ar Dieva dziesmām Vīnakalnā ieskandinās folkloras kopas „Laiva”, „Laukam pāri” un „Svitene”. Skanēs dainas, kurās atainoti seno baltu priekšsati par zirga saistību ar Sauli un dievībām. Svētku atklāšanā senpilsētas apmetnē pēc senas zemgaļu tradīcijas Baltais likteņzirgs ies pār sakrustotiem šķēpiem, tādējādi vēstījot par nākotni.
Mežotnes baznīcā varēs aplūkot Alytas vēstures muzeja (Lietuva) baltu pilskalnu maketu un vēsturnieka Normunda Jēruma zemgaļu pilskalnu fotoattēlu kolekcijas izstādi. Izstādes atklāšanā par baltu pilskalniem dabā stāstīs paši izstādes veidotāji – Alytus vēstures muzeja speciālisti un vēsturnieks, Tērvetes Zemgaļu muzeja vadītājs Normunds Jērums.
Svētku centrālās norises paredzētas Mežotnes pilskalna virsotnē, kur vēstures biedrību pārstāvji demonstrēs viduslaiku dzīvesveidu un amatniecības paņēmienus. Par zemgaļiem raksturīgo šķēpu pielietošanu kaujās stāstīs vēsturnieks Artūrs Tomsons. Stāstījumu papildinās vēstures rekonstrukciju biedrību „Kāvi” un „Kovarnis” (Lietuva) demonstrējumi.
Seno amatu prasmju darbnīcās būs iespēja mācīties audeņu aušanu, adatas pinumu, kokgriešanu, alvas liešanu dolomīta formās un bronzas kausēšanu ugunskurā. Viesi – Alytus vēstures muzeja speciālisti demonstrēs ādas apavu darināšanu, jostu pīšanu un bruņu kalšanu. Māla mākslas darbnīcā kopā ar Rundāles novada keramiķi Lauru Ikerti tiks veidoti 12.-13.gs. raksturīgie grafiskie zīmējumi uz māla apmetuma.
Pilskalnā koncertēs folkloras kopa „Vilkači”. Viņu programma „Karavīru ceļs” ir kā vēstījums par karavīra būtību un garīgo spēku, kas ļauj izturēt skarbās kara gaitas.
Svētku noslēgumā saulrietā kā mūsdienu turpinājums vēsturiskajiem zemgaļu saules un uguns kultiem Lielupes līcī tiks iedegtas Uguns zīmes – pēc Kaspara Beitiņa iniciatīvas mākslinieku plenērā veidotie vides rotājumi.
Svētku atmosfēru varēs baudīt arī otrā Lielupes krastā pie Mežotnes pils.
Svētkos piedalīsies vēstures biedrību, cīņu klubu un folkloras kopu pārstāvji – Alytus vēstures muzejs (Lietuva) „Baltava”, „Trokšņu iela”, „Senās vides darbnīca”, „Senzeme”, „Upmale”, „Baltic Snake” „Heiligenberg”, „Excalibur”, „Kāvi”, „Kovarnis” (Lietuva), „Rodenpoys”, „Tērvetes zemgaļi”, ”Ugunszīme”, „Dārdi”, „Laukam pāri”, „Laiva”, „Milzkalnieki”, „Svitene”, „Vilkači”, Baltu klubs, Baltu saime „Saules ceļš ” un Sporta klubs „Lielupe”.

Mezotnes_pilskalns_afisa
Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursā iegūto finansējumu ir iespējams nodrošināt Alytus Vēstures muzeja izstādi un vēstures biedrību vadītās Prasmju darbnīcas pilskalna virsotnē. Svētkus atbalsta Rundāles novada dome, SIA „VNĪ pilis. Mežotnes pils”, Bauskas Kultūras centrs, Bauskas Tūrisma informācijas centrs, SIA „Kards”, Z/S „Sējas” un uzņēmums „PAINT ECO”.

Elīna Kūla-Braže,
projekta „Mežotnes pilskalna svētki” vadītāja

LEAVE A REPLY