Home veselība AUGI VESELĪBAI Priežu pumpuri Tavai veselībai – SOLVITA KŪNA /// Augu spēks tavai veselībai veselībaAUGI VESELĪBAI Priežu pumpuri Tavai veselībai – SOLVITA KŪNA /// Augu spēks tavai veselībai By dzivotprieks.lv - Feb 27, 2020 1867 Share on Facebook Tweet on Twitter Latvijā priede ir visizplatītākā koku suga – priežu audzes veido 46 % no visām audzēm. Priedes pumpuru vākšanai vislabāk meklēt cirsmās, kur koki ir jau nozāģēti un var viegli tikt klāt!Kad ievākt?Ievācot uzlējumiem vai sīrupam vislabāk to darīt Ziemas beigās un agri pavasarī, kad tie ir rožaini brūni, tik tikko uzbrieduši, bet nav sākuši augt un atvērties kamēr laiks nav pārāk iesilis un pumpuri nav kļuvuši pārāk sveķaini. Ievāc jaunā mēnesī.Kad pumpuri sākuši sveķoties, no tiem var gatavot ēterisko eļļu. Ēšanai uz reiz tos var ievākt visu cauru gadu.Kā ievākt?Izvēlas jaunus, nupat nocirstus vai ciršanai paredzētus kokus (nevajag vākt no pavisam maziņiem priežu stādiņiem!). No augošiem kokiem, ievācot pumpurus, izvēlas koka sānu zarus (nedrīkst vākt no galotnēm, tad koks tiek izkropļots). Zaru galos parasti aug 4–5 pumpuri, visus arī nevajag nolauzt (vismaz 1 atstāj, lai kokam viegli augt).Kā žāvēt?Plānā kārtā uz auduma vai papīra žāvē 3–4 nedēļas vēsā, labi vēdināmā un tumšā telpā, lai neatvērtos pumpurzvīņas. Sargājiet no Saules stariem! Nevajag kaltēt žāvētavās ar mākslīgo apsildīšanu un uz bēniņiem kam ir bleķa jumts (pumpuros esošie sveķi kūst un izgaro, pumpuri atveras). Kaltēšanas noslēgumu nosaka pēc pumpuru lūšanas stadijas. Lūzuma vietā pumpuriem ir jābūt sausiem.Kā uzglabāt?Kaltētos pumpurus glabā sausās, aptumšotās, vēsās un labi vēdināmās telpās. Glabāšanas ilgums 2 gadi. Pumpurus var arī sasaldēt, turot nemainīgā -200C temperatūrā.Auga īpašības.Pumpuri veicina atkrēpošanu, ir antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība, urīndzenoša un žultsdzenoša iedarbība.Kādām kaitēm un kā lietot?Palīdz atkopties novājinātiem organismiem un spēcina pēc garās ziemas! Saaukstēšanās, klepus un bronhīta ārstēšanai: ēdamkaroti sasmalcinātu pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj siltumā (termosā) vienu stundu ievilkties, nokāš, dzer pa pusglāzei 2–3 reizes dienā. Vismaz 3-4 dienasImunitātes stiprināšanai: priežu pumpurus samaisa ar medu – uz 100g pumpuru ņem 200g medus. Maisījums labi glabājas un to var lietot līdz nākamajam pavasarim. Neliec pilnu burku, jo pumpuri vēl piebriedīs! Lielākus pumpurus var sagriezt vai samalt.Priežu pumpuru, priežu skuju un piparmētru vanna lieliski nomierina nervu sistēmu: augus vāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Novārījumu pievieno vannas ūdenim, peldes ilgums 10 – 15 minūtes.Interesanti fakti.Priežu pumpurus var ēst arī tāpat, iepriekš nežāvējot un nevārot. Tā var stiprināt imunitāti. Ja gadījies apēst, ko spēcīgi smaržojošu (loki, ķiploki, sīpoli), apēd pāris pumpuru un garša, smarža mutē pazudīs. Priežu pumpuru novārījumu iekšķīgi nav ieteicams lietot lielos daudzumos, jo visu skujkoku sveķi satur terpentīnu. Pasaulē ir pazīstamas vairāk kā 100 priežu sugas. Latvijā savvaļā aug parastā priede, taču kopā sastopamas vismaz 13 priežu sugas. Projektu „Ārstniecības augu izmantošanas tradīcijas” atbalsta:Latviešu FondsProjektu „Ārstniecības augu izmantošanas tradīcijas” realizē:Radošā Apvienība DZĪVOTPRIEKS RELATED ARTICLESMORE FROM AUTHOR NAKTSSVECES EĻĻA // Solvita Kūna Egļu un priežu sveķi tavai veselībai – SOLVITA KŪNA /// Augu spēks tavai veselībai LEAVE A REPLY Cancel reply Δ