veselībaAUGI VESELĪBAIšodien svarīgi Ugunspuķe // Ziedonis Kārkliņš By dzivotprieks.lv - Aug 26, 2020 1502 VIDEO pirtnieks, augu pazinējs un dziednieks Ziedonis Kārkliņš dalās ar zināšanām par Ugunspuķes dziednieciskajām īpašībām veselības veicināšanā.Papildus informācija:Ugunspuķes brīnumainās īpašības bija atklājuši jau senie Krievijas zemnieki, kuri, lai gūtu enerģiju, strādājot smagu fizisku darbu, lietoja ugunspuķes tēju. Augu pētīja arī pirmsrevolūcijas krievu zinātnieki un dzēra sarkanarmieši, lai vairotu izturību kaujās. Ugunspuķes tēja ne tikai lieliski mazina slāpes, sakārto zarnu trakta darbību un ir viegli nomierinošs līdzeklis, bet arī:ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis;paaugstina darba spējas, noņem nogurumu (viegs uzlējums);nomierina, palīdz iemigt, mazina stresu un depresiju (koncentrētāks uzlējums);normalizē asinsspiedienu un mazina galvassāpes;uzlabo kuņģa-zarnu trakta darbību;stiprina imūnsistēmu un mazina iekaisuma procesus;lieliski palīdz pie prostatas problēmu risināšanā (šai problēmai vēl efektīgāk līdz ugunspuķes radinieces – sīkziedu kazrozes (Epilobium parviflorum) fermentētas lapas un dzinumi). Augstais vitamīnu un minerālvielu saturs palīdz cīņā ar mazasinību un vielmaiņas traucējumiem, mazina iekaisuma procesus un stiprina imunitāti. Pārtikā ir izmantojams viss augs – no jaunajiem dzinumiem var gatavot salātus un izmantot tos līdzīgi kā spinātus, no saknēm iegūst pulveri, ko izmanto gan pankūku, gan maizes cepšanai, taču pasaules slavu ugunspuķei atnesa tieši no auga gatavotā fermentētā tēja.Fermentācija ir bioķīmisks process, kurā fermentu (enzīmu) iedarbībā sadalās (sašķeļas) organiskie savienojumi un tiek izdalīta, atbrīvota enerģija (siltums). Parasti procesu spēj veikt paša produkta fermenti. Fermentēšana ievērojami uzlabo tējas garšu un aromātu, padara tajā esošās vielas viegli izmantojamas cilvēka organismam.Par auga sastāvu: Augam raksturīgs augsts makro un mikro elementu saturs – 100 gramos zaļās masas ir 2,3 mg dzelzs, 1,3 mg niķeļa, 2,3 mg vara, 16 mg mangāna, 1,3 mg titāna, 0,44 mg molibdēna un 6 mg bora), kā arī ievērojams daudzums kālija, nātrija, kalcija un magnija. Tāpat 100 grami auga satur 200-400 mg askorbīnskābes( kas ir 5-6 reizes vairāk kā citronos, 3 reizes vairāk kā apelsīnos un tikpat daudz, cik upenēs), kā arī daudzus B grupas vitamīnus.Projekts „Ārstniecības augu izmantošanas tradīcijas”